FRIG COMERCIAL

Soluții complete pentru instalații frigorifice comerciale

Suntem experți în echipamente de frig comercial și tehnologie de răcire

Odată cu extinderea în România a rețelelor de magazine, am participat și participăm activ, în calitate de parteneri, la un număr mare de investiții ale multinaționalelor din afara României.

Sistemul HVAC&R este cel mai mare consumator energetic dintr-un supermarket. Proiectarea instalațiilor frigorifice trebuie să includă soluții cât mai eficiente din punct de vedere enegetic pentru reducerea semnificativă a costurilor aferente.

Tehnologia actuală și noua generație de refrigeranți oferă oportunitatea implementării unor soluții tehnice care includ sisteme complexe de recuperare a căldurii, pompe de căldură și sisteme integrate de refrigerare – climatizare. Acestea oferă un regim complet autonom în gestionarea condițiilor de păstrare a produselor alimentare și a nivelului de confort pentru clienți și personalul operator.

Instalații frigorifice sustenabile

Instalațiile frigorifice sustemabile presupun sisteme de racire complexe cu recuperare totală și pompe de căldură care asigură, în regim autonom, încazirea pe timp de iarnă a spațiului de vânzare și a utilităților.

Obiectivul nostru

Calitate, prospețime, siguranță alimentară!

Refrigeranți nepoluanți în hyper și super maketuri CO2 (R744)

Noile sisteme de răcire care utilizează ca refrigerant Dioxidul de Carbon, (R744) se dovedesc a fi o alternativă optimă în cazul magazinelor cu capacități de răcire medii și mari (hyper și super marketuri).

CO2-ului, ca și refrigerant asociat cu un nivel avansat de automatizare al instalațiilor și cu sisteme eficiente de recuperare a căldurii, atinge un nivel de excepție în ce privește raportul: avantaj – consum energetic.

Principalul dezavantaj al CO2 este reprezentat de valoarea scăzută a temperaturii critice, care determină funcţionarea transcritică în numeroase aplicaţii când condensarea devine imposibilă din cauza condiţiilor climatice. Acest lucru genereaza presiuni de lucru ridicate și necesitatea de utilizare a sistemelor de protecție suplimentare. De asemenea, toxicitatea în concentrații ridicate în spații închise reprezintă un inconvenient care impune montarea unor sisteme de detecție și alarmare suplimentare.

Având caracteristici termodinamice superioare și un coeficient de transfer termic mai bun în comparație cu refrigeranții de tip HFC, CO2-ul necesită rețele de conducte și cantități de refrigerant mai reduse, componente frigorifice mai mici și un sistem mai stabil de recuperare a căldurii.

Supermarketuri

În cazul magazinelor medii și mici, soluțiile sunt diverse. Una dintre soluții este sistemul tradițional cu centrală frigorifică multi – compresor și condensator exterior, unități individuale insonorizate cu montaj exterior care utilizeză compresoare inverter sau digitale cu sarcina frigorifică variabilă sau sisteme integrate care deservesc și echipamnetele HVAC, toate utilizând refrigeranți din noua generație cu GWP redus.

O altă soluție flexibilă o reprezintă sistemele pe buclă de etilen glicol. Practic, vitrinele și camerele frigorifice vin echipate din fabrică cu sisteme individuale de răcire, căldura de condensare fiind preluată de un sistem hidraulic încărcat cu etilen – glicol și trimisă la un schimbător de caldură exterior de tip dry – cooler. Avantajul acestei soluții este posibilitatea utilizării refrigeranților inflamabili în cantități mici și flexibilitatea la intervenții de service și mentenanță.

Unități carcasate cu montaj exterior

Unitățile carcasate cu montaj exterior repreznită sisteme flexibile care utilizează refigeranți din noua generatie cu GWP redus, cu sarcina fixă sau variabilă, cu posibilitatea de multiplexare, destinate în special magazinelor mici.

Nivelul de zgomot redus, datorat insonorizarii carcasei și turației variabile a ventilatoarelor, permite montarea acestor sisteme de răcire în zonele rezidențiale, acolo unde există restricții.

Centrale frigorifice cu recuparare de căldură

Centralele frigorifice cu recuparare de căldură sunt niște unități cu design customizat pe aplicație, multiplexabile în sistem cascadă sau booster, echipate cu tablou de automatizare cu elemente de siguranță și protectie, invertoare pentru compresoare și ventilatoare gas coolere, compresoare frigorifice semiermetice și elemente hidraulice specifice pentru R744.

Fiind niște sisteme centralizate, acestea deservesc consumatorii de frig din magazin și depozitele frigorifice, căldura recuperată fiind utilizată în anotimpul rece la încălzirea spațiului de vânzare și a utilităților. Aceste sisteme asigură climatizarea pe timp de vară, precum și suplimentarea necesarului de energie termică în regim pompă de caldură, atunci când temperaturile exterioare sunt foarte scăzute.

În principiu, vorbim despre niște sisteme complet autonome care asigură condițiile de pastrare la temperaturi scăzute a produselor alimentare, dar și condițiile de confort pentru clienți și operatori.

Solicită informații
suplimentare

Multumim pentru mesaj! revenim cu un raspuns cat de curand.
A aparut o eroare in transmiterea mesajului. Va rugam reincercati mai tarziu.